URMĂREȘTE-NE
Somaj

SOCIAL

ACTE NECESARE PENTRU AJUTORUL DE ȘOMAJ ÎN 2024

Ajutorul de șomaj 2024 vine în sprijinul persoanelor care nu își găsesc de muncă, se află între job-uri sau activitatea în care profesau nu mai există.

Persoanele între 16 și 65 de ani, fără un loc de muncă sau incapabile să își găsească unul în domeniul lor de pregătire, pot solicita această formă de protecție socială, cu condiția să fi cotizat la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni.

Procedura prin care depui actele pentru a obține ajutorul de șomaj în 2024 nu este deloc una complicată.

Pentru a calcula indemnizația de șomaj, se ține cont de un stagiu de cotizare de cel puțin un an. La suma de bază se adaugă o cotă din media venitului brut anual, variind în funcție de stagiul de cotizare. De exemplu, pentru un stagiu de cotizare de un an, se aplică o cotă de 1%, iar pentru cel puțin 20 de ani, cotă este de 10%.

Conform legislației în vigoare, cei care solicită indemnizația de șomaj în caz de concediere sau în cazul în care compania angajatoare își încetează activitatea trebuie să îndeplinească condiții precum domiciliul în România, absența vreunei contribuții la pierderea locului de muncă, asigurarea pentru șomaj timp de cel puțin 12 luni și evitarea altor surse de venit care depășesc valoarea ISR.

 

Important de menționat este că refuzul unui loc de muncă poate duce la pierderea indemnizației de șomaj, iar pentru a o recâștiga, este necesar să fi lucrat cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni.

  1. În privința condițiilor prin care poți obține ajutorul de șomaj, iată care sunt acestea.

 

Poate beneficia de indemnizația de șomaj, conform legii, persoanele care îndeplinesc următoarele condiții:

 

A realizat un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimii doi ani (24 de luni) înainte de a depune cererea pentru ajutorul de șomaj,

Nu are venituri deloc din activități autorizate conform legii sau are venituri din activități autorizate conform legii mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, care pentru 2024 este de 500 de lei,

Să nu fi cauzat situația care a dus la pierderea locului de muncă,

Nu îndeplinește condițiile de pensionare conform legii,

Este înregistrat la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Acestea sunt condițiile pe care un român trebuie să le îndeplinească în 2024 pentru a obține ajutorul de șomaj pe o perioadă determinată.

Continue Reading
La Top