Miercuri continuă greva din Educației, au anunțat liderii de sindicat după discuțiile informale de la Guvern de marți după-amiază. Mai mult, ei au anunțat că joi va fi un marș de protest în Capitală. Amintim, peste 150.000 de profesori au intrat în grevă generală de luni, cerând salarii mai mari. Liderii de sindicat acuză Ministerul Educației că încearcă să facă presiuni prin inspectoratele școlare pentru ca profesorii să înceteze greva.
Peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic vor fi și miercuri în a treia zi de grevă generală. Este vorba despre cadrele didactice și personalul din școli și grădinițe.
Ministerul Educației nu a transmis oficial care este numărul profesorilor care au intrat în grevă generală, deși presa a cerut în nenumărate rânduri această informație.
Îndemnul liderilor de sindicat a fost de la început acela ca părinții să nu trimită la școală copiii, pentru că sunt școli unde toți profesorii și întreg personalul auxiliar participă la grevă, de aceea, dacă elevii ar veni la școală nu ar putea fi supravegheați.
Din imaginile de pe rețelele sociale, în cele două zile de grevă generală până acum, profesorii au stat în cancelarie sau în sălile de clasă, dar nu au predat. La intrarea în școli și clase sunt puse anunțuri pe foi A4 pe care scrie Grevă Generală din 22 mai.
Nu toți profesorii fac grevă, unii de teama unor repercusiuni financiare. Liderul de sindicat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, acuză că Ministerul face presiuni pentru ca profesorii să înceteze greva generală. “Este vorba de toate documentele care vin în momentul de față de la Ministerul Educației către unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare”, a spus Nistor la ieșirea de la discuțiile informale de la Guvern de marți. În urma discuției, liderii de sindicat au anunțat că greva generală continuă și miercuri, în a treia zi, iar joi va fi un miting de amploare.
De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
- „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
Sursa: edupedu.ro