URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

A DOUA ZI DE RUSALII: TRADIȚII SI SUPERSTIȚII DE SFÂNTA TREIME

Duminică și luni creștinii celebrează una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Iată care sunt tradițiile și superstițiile în cea de-a doua zi de Rusalii!

În Lunea Rusaliilor Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană din Sfânta Treime, după cum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii.
Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică și luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Sărbătoarea este cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, tot în aceste zile ia sfârșit ciclul de sărbători pascale: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.
Semnificația sărbătorii
Se spune că în ziua în care s-au împlinit 50 de zile de la Învierea Domnului s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu doar peste cei doisprezece apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici.
Atunci apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor și mulțimea era nedumerită. Sfântul Apostol Petru a vorbit în fața mulțimii, iar 3000 de persoane s-au convertit la creștinism. Se crede că sărbătoarea Cincizecimii este de fapt sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, cei 3000 de oameni au format cea dintâi comunitate creștină la Ierusalim, nuucleul Bisericii de mai târziu.

Tradiții și superstiții în a doua zi de Rusalii.

Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.

De asemenea, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi.
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele.

La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane. Se spune că aceste frunze de nuc te feresc de toate relele.

Se mai spune că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua.

În tradiția populară se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.
În zilele de Rusalii, gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le împarte orez cu lapte și cireșe.

Sursa:GDS.ro

Continue Reading
La Top