URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

A DEMARAT ACȚIUNEA DE RECONVERSIE PROFESIONALĂ A ASISTENȚILOR MEDICALI AI SPITALULUI JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI

A demarat acțiunea de reconversie profesională a asistenților medicali din cadrul Spitalului Județean de Urgență Călărași, la data de 1 martie 2022. Directoarea de îngrijiri a instituției sanitare, Florentina Stamate, ne-a declarat, în cadrul emisiunii Doctor Sud, că primii trimiși la specializare sunt asistenții de radiologie. Cursurile acestora sunt plătite, în premieră, din bugetul unității medicale călărășene.

“Am demarat acțiunea de reconversie profesională a asistenților medicali. Aș vrea să fac un scurt istoric. La școlile postliceale, specialitatea asistenților medicali, la finalizarea cursurilor, este de asistență medicală generală, dar, în spitale,  ne trebuie asistenți de radiologie, asistenți de laborator, de obstetrică-ginecologie, aceasta fiind o specialitate destul de deficitară, motiv pentru care, cu sprijinul echipei de conducere din care fac parte, am reușit să trimitem, anul acesta, chiar la 1 martie 2022 a început cursul de reconversie profesională a colegilor din Radiologie, pentru că dumnealor au specialitatea de radiologie convențională, adică vestitele radiografii, însă acum au apărut RMN-urile, Angio RMN, CT-urile și trebuie specializați și asistenții. Deci, am trimis patru asistenți medicali la specializare. Voi mai trimite încă doi, pentru a completa echipa pentru CT și RMN. De asemenea, la laboratorul de analize medicale, avem doi asistenți medicali care încă urmează cursurile, pentru că perioada de reconversie este de un an sau doi ani. De asemenea, cursurile de educație medicală, pe care noi le întreprindem împreună cu Ordinul Asistenților, continuă. Asistenții din Spitalul Județean Călărași participă frecvent la aceste cursuri, care sunt pe diverse specializări, ceea ce înseamnă că aceștia, în mod continuu sunt la curent cu noutățile care apar în lumea medicală.

Este o premieră (n.r. faptul că asistenții medicali sunt trimiși la specializare), pentru că, până cum cursurile efectuate de fiecare asistent medical erau în regim propriu, dar dat fiind faptul că unitatea sanitară are nevoie de asistenți medicali specializați, am reușit să îi trimitem la cursuri din fondurile spitalului. Chiar în planul de buget alocăm, anual, între 20.000 de lei și 50.000 de lei, pentru cursurile asistenților medicali.

Vreau să scot în evidență rolul asistentului medical în echipa medicală. Medicul contează foarte mult, el este cel care decide asupra evoluției bolii, asupra tratamentului unei boli, dar asistentul medical preia, imediat, indicațiile medicului și ajută la îngrijirea pacientului”, a subliniat directoarea de îngrijiri a Spitalului Județean de Urgență Călărași, Florentina Stamate, în emisiunea Doctor Sud, care va fi difuzată din primăvara acestui an.

Continue Reading
La Top