În data 8 septembrie, creştinii prăznuiesc Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, aşa cum mai este cunoscută în popor cea mai mare sărbătoare a toamnei.
Nașterea Maicii Domnului este un eveniment semnificativ în tradiția creștină și în multe culturi din întreaga lume. Povestea se concentrează pe nașterea Fecioarei Maria, mama lui Isus Hristos, și este adesea sărbătorită în data de 8 septembrie.
Nașterea Maicii Domnului este văzută ca un moment de bucurie și binecuvântare divină. Potrivit tradiției, părinții Fecioarei Maria, Sfântul Ioachim și Sfânta Ana, au fost binecuvântați cu nașterea ei după mulți ani de rugăciune și așteptare. Aceasta a fost considerată o pregătire pentru venirea lui Isus Hristos pe pământ.
Această sărbătoare este adesea marcată prin rugăciuni, liturghii speciale și procesiuni religioase în comunitățile creștine. Este, de asemenea, un moment de reflectare asupra importanței rolului Fecioarei Maria în creștinism și în istoria mântuirii.
Canonul biblic modern nu consemnează nașterea Fecioarei Maria. Cu toate că nu este relatat în Noul Testament, acest eveniment este prezentat în alte surse, carte apocrifă care a fost scrisă la sfârșitul secolului al II-lea și relatează originea și copilăria Fecioarei Maria.
Conform acesteia, Maria a avut o descendență atât împărătească, cât și preoțească: tatăl ei, Ioachim, provenea din seminția lui Iuda, fiind urmaș al regelui David, iar mama ei se numea Ana.