URMĂREȘTE-NE

EVENIMENTE

27 IANUARIE: ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului) în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei Roman Herzog la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.

Bogdan Bogatu, profesor de istorie la “Școala Gimnazială Carol I” -într-un interviu acordat pentru Canal Sud, ne-a oferit câteva informații referitoare la evenimentul din 27 Ianuarie.
La 27 Ianuarie se comemorează “ Ziua Internațională a comemorării victimelor Holocaustului” pe plan internațional deoarece pe data de 9 Noiembrie se comemorează victimele Holocaustului pe plan intern.
Așadar, pe 27 Ianuarie s-a luat decizia în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite să se comemoreze toate victimele acelor perioade atroce pe care le cunoaștem din istorie cu numele de “Holocaust” când nu numai minoritatea evreiască cât și toate celelalte categorii de populație din întreaga Europă au avut de suferit din cauza lipsei de empatie și din cauza urii împotriva oamenilor fără vreun motiv. La “Școala Gimnazială Carol I”, încercăm să aducem în fața elevilor aceste probleme și încercăm să le prezentăm în așa fel în cât ei să își creeze singuri o părere și să se opună acestui flagel care în ultima vreme a început să capete iarăși proporții. Drept urmare la orele de “ educație civică și istorie se încearcă o prezentare cât mai vastă acestui eveniment
”. (Mai multe informații aflați în jurnalul Canal Sud de astăzi)

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost uciși de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Şi cât de mult se ştia despre aceste crime în masă, în anii celui mai negru capitol din istoria secolului XX? Descoperirea lagărelor de concentrare naziste a arătat întreaga oroare a planurilor lui Hitler de a extermina evreii din Europa şi alte minorităţi, iar dezvălurile făcute de media au şocat lumea întreagă.
În prezent, şapte state comemorează Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia,România și Statele Unite. Adică 3,6% din totalul membrilor ONU. Rusia, succesor legal al fostei URSS şi membru permanent al Consiliului de Securitate, nu comemorează Holocaustul. Nici China sau Franţa, de asemenea membri permanenţi ai Consiliului de Securitate. În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului.
Nu este cunoscut numărul exact al evreilor ucişi în Holocaust, „soluţia finală a problemei evreiești” cum a fost numit programul de exterminare plănuit și executat de regimul național socialist din Germania condus de Adolf Hitler.

Cifra cel mai frecvent notată de istorici este de şase milioane. Holocaustului se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale atrocităţilor naziste: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi membrii ai cultului creștin „Martorii lui Iehova”, toţi etichetaţi drept „duşmani ai statului german”. Au fost ucişi în total 1,5 milioane de copii.

Sursa:holocaustmuseum.ro

Continue Reading
La Top