An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și de a sensibiliza publicul privind importanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la importanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.
Ziua a fost aleasă pentru a marca data la care, în anul 1909, au fost declarate, în Suedia, din nevoia de a proteja natura într-o lume copleşită de interese economice, primele nouă parcuri naţionale din Europa.
Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 37 de ţări europene.
România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat.
În România primul parc naţional a fost Parcul Naţional Retezat, creat în 1935, iar în prezent sunt constituite 13 parcuri naţionale, 14 parcuri naturale şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Cu excepţia Parcului Naţional Munţii Măcinului, toate se află în Carpaţi. Cel mai mare este Domogled – Valea Cernei, iar cel mai mic este Buila – Vânturarița.
Lista parcurilor naționale din România sunt: Buila – Vânturarița, Călimani, Ceahlău, Cheile Bicazului – Hășmaș, Cheile Nerei – Beușnița, Cozia, Defileul Jiului, Domogled – Valea Cernei, Munții Măcinului, Munții Rodnei, Piatra Craiului, Retezat și Semenic – Cheile Carașului. Toate se află în zone montane.