URMĂREȘTE-NE

EVENIMENTE

22 IANUARIE: CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI

·  1506: Este întemeiată oficial Garda Elvețiană a Vaticanului.

·  1517: Sultanul Selim I a zdrobit armata sultanului mameluc al Egiptului și a cucerit orașul Cairo, după care urmează supunerea întregului Egipt.

·  1521Împăratul Carol al V-lea deschide Dieta de la Worms.

·  1771Spania cedează Port Egmont din Insulele Falkland Regatului Unit.

·  1862: Se formează primul guvern unitar al României, condus de Barbu Catargiu.

·  1879: Peste 1.500 de soldați britanici și-au pierdut viața în urma unei înfrângeri umilitoare în confruntarea cu zulușii, în bătălia de la Isandlwana.

·  1901Eduard al VII-lea devine rege al Regatului Unit, în urma decesului mamei sale, regina Victoria.

·  1905: În Rusia izbucnește prima revoluție cu caracter democratic (Duminica însângerată), îndreptată împotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea (revoluția burghezo-democratică din 1905-1907), reprimată de autoritățile țariste.

·  1917Primul Război Mondial: Președintele american, Woodrow Wilson, cere o “pace fără victorie” în Europa.

·  1939: Pentru prima oară, în cadrul Universității Columbia, a fost divizat un atom de uraniu.

·  1941Al Doilea Război MondialMarea Britaniea capturat orașul libian Tobruk de la forțele naziste.

·  1952: Se înființează, la BucureștiInstitutul Național de Gerontologie și Geriatrie “Dr. Ana Aslan”.

·  1980Andrei Saharov, fizician nuclear de naționalitate sovietică, militant și reformator pentru drepturile omului, este arestat la Moscova.

·  1981: La Academia Franceză are loc ședința de recepție a primei femei, scriitoarea Marguerite Yourcenar, autoarea romanului istoric Memoriile lui Hadrian.

·  1983Björn Borg se retrage din tenis după ce câștigă de cinci ori consecutiv Turneul de tenis de la Wimbledon.

·  1993: Reuniune la nivel înalt la Minsk. Doar 7 state din cele 10 prezente (din fosta URSS) semnează Carta CSI. Se abțin MoldovaUcraina și Turkmenistanul, pentru că nu sunt de acord cu crearea unor structuri care să ducă la un grad înalt de integrare, în special economică, și să asigure Rusiei rolul de lider.

·  1995Israelul marchează împlinirea a 50 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-BirkenauPolonia.

·  1999: A cincea mineriadă: “Pacea de la Cozia”, încep negocierile dintre comisia condusă de Radu Vasile și liderul minerilor Miron Cozma. La ora 18:30, negocierile se încheie, primul-ministru declarând: “Nicio parte nu a câștigat, în schimb a câștigat țara”.

·  1999: A fost semnată, la București, Convenția dintre guvernul român și cel bulgar privind recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor de studii eliberate de instituțiile de învățământ și a titlurilor știintifice din cele două state. Legea pentru ratificarea Convenției a fost promulgată la 1 noiembrie 1999

Continue Reading
La Top