Ziua Pământului este sărbătorită anual pe 22 aprilie, având originea în California, SUA, în anul 1970 și are rolul de a reaminti oamenilor că mediul trebuie protejat și că trebuie să adopte un stil de viață sustenabil. Anul acesta este a 52-a aniversare. În fiecare an, este stabilită o temă, în acest an fiind: „Investiţi în planeta noastră”.
Ziua Pământului (#EarthDay) a fost creată de Gaylord Nelson, fost senator american, care a avut această idee după ce a fost martor la deversarea de petrol din 1969 din Santa Barbara, California, potrivit unui documentar realizat de Agerpres. Inspirat de vigoarea mişcării studenţeşti împotriva războiului, el a considerat că era esenţial ca energia să fie transferată către preocupările legate de poluarea aerului şi a apei.
Concepută iniţial ca un eveniment de predare-învăţare în campus, prima Zi a Pământului a avut loc în 1970, data de 22 aprilie fiind aleasă datorită faptului că aceasta se încadrează în anul universitar, asigurându-se astfel că un număr maxim de studenţi puteau participa.
Nelson şi restul echipei de organizatori au reuşit să răspândească mesajul pe scară largă, inclusiv în presa naţională, şi să promoveze evenimente în întreaga ţară. Iniţiativa s-a bucurat de un succes uriaş, 20 de milioane de americani ieşind în stradă pentru a sărbători prima Zi a Pământului. Aceştia au manifestat în sprijinul cauzei, iar grupuri care până atunci se mobilizaseră separat în jurul problemelor de mediu s-au unit în această zi datorită valorilor lor comune.
În acelaşi an a fost înfiinţată Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite şi, la scurt timp după aceea, au fost adoptate diverse legi, între care Legea privind aerul curat, Legea privind apa curată şi Legea privind speciile pe cale de dispariţie.
Abia în 1990, Ziua Pământului a devenit globală, fiind marcată în peste 140 de ţări. Până în anul 2000, a ajuns să fie sărbătorită în peste 180 de ţări şi a implicat sute de milioane de participanţi din întreaga lume. Sursă informații: g4media.ro.
Sursa foto: agora.md