CANAL SUD
EVENIMENTE
19 FEBRUARIE : CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI
- 197: Împăratul roman Septimius Severus, l-a învins pe uzurpatorul Clodius Albinus în bătălia de la Lugdunum, cea mai sângeroasă bătălie dintre armatele romane.
- 1819: Exploratorul britanic William Smith descoperă Insulele Shetland de Sud și le revendică în numele Regelui George al III-lea.
- 1836: Regele William al IV-lea al Regatului Unitsemnează scrisori patentate prin care se stabilește provincia Australia de Sud.[1]
- 1866: A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel Cercetări asupra plantelor hibride, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel)
- 1878: A fost semnat Tratatul de pace ruso–turc, la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856.
- 1878: Thomas Edison patentează fonograful.
- 1880: William A. White, primul-ministru plenipotențiar al Marii Britanii în România, și-a remis scrisorile de acreditare domnitorului Carol I. Cu același rang a fost acreditat la Londra, N. Callimachi-Catargi.
- 1884: Peste șaizeci de tornade lovesc sudul Statelor Unite, unul dintre cele mai mari focare de tornade din istoria SUA.[2]
- 1913: Pedro Lascuráin devine președinte al Mexicului pentru 45 de minute; acesta este cel mai scurt mandat până în prezent al oricărei persoane ca președinte al oricărei țări.
- 1927: Sub conducerea lui Nicolae Lupu, o parte din membrii Partidului Național-Țărănesc se desprind din partid și creează Partidul Țărănesc.
- 1949: Ezra Pound este distins cu primul Premiu Bollingen în poezie de către Fundația Bollingen și Universitatea Yale.
- 1954: Transferul Crimeei: Biroul Politic Sovietic al Uniunii Sovietice dispune transferul [Crimea|Regiunii Crimeei]] din RSFS Rusă în RSS Ucraineană.
- 1964: România a fost desemnată, împreună cu alte state, să facă parte din Comisia specială a ONU, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internațional referitoare la relațiile prietenești de cooperare între state.
- 1970: S-a desfășurat, la București, adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice. Președinte de onoare al Academiei a fost ales șeful statului, Nicolae Ceaușescu
- 1986: URSS lansează primul element al Stației Spațiale Mir, misiune încheiată la 23 martie 2001.
- 1990: S-a înființat Uniunea Teatrală din România (UNITER). Primul președinte a fost actorul Ion Caramitru.
- 1992: În Coreea de Sud intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nord și Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.
- 2005: Cel mai mare cinematograf din sud-estul Europei, Movieplex, s-a deschis în complexul comercial Plaza România din București.
- 1876:se naște Constantin Brâncuși, sculptor român, membru post-mortem al Academiei Române(d. 1957).
- 1967:se naște Benicio Del Toro, actor puertorican.
La Top