În fiecare an, în data de 12 mai este marcată Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Această zi a fost aleasă de forurile internaționale reprezentative ale profesiei, deoarece 12 mai este ziua în care s-a născut Florence Nightingale, fondatoarea asistenței medicale moderne.
Ziua Internațională a Asistenților Medicali a fost sărbătorită prima dată la nivel mondial în 1665, dar abia din 1974 a fost stabilită data de 12 mai. An de an, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali pregătește și distribuie trusa pentru Ziua Internațională a Asistentelor Medicale, care conține materiale educaționale și de informare publică valoroase.
În 1860, Florence Nightingale a deschis, pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, prima şcoală pentru asistente medicale, făcând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională pentru această breaslă esențială în asistența medicală. Ca semn al recunoaşterii meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roşie Regală; în 1907, Florence Nightingale a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.
Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali este o federaţie alcătuită din peste 130 de asociaţii naţionale de asistenţi medicali, reprezentând circa 28 de milioane de asistenți medicali (femei și bărbați) din întreaga lume, respectiv 50% din forța de muncă globală din domeniul sănătății (conform OMS).
Ziua Internațională a acestei nobile profesii pune accentul pe creșterea gradului de conștientizare a importanței asistenței medicale.