URMĂREȘTE-NE

EVENIMENTE

12 FEBRUARIE : CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI

1541: Întemeierea orașului Santiago de Chile.

·  1709: Marinarul scoțian Alexander Selkirk („modelul” lui Robinson Crusoe), este salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan Fernandez.

·  1736: Căsătoria dintre Maria Terezia a Austrieiși Francisc Stephan.

·  1832Ecuador anexează Insulele Galápagos.

·  1856Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de externe al Franței, Alexandre Walewski, în care pleda pentru constituirea unui stat național românesc independent sub garanția celor șapte mari puteri.

·  1864: Parlamentul votează proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România.

·  1877: Se naște Louis Renault, industriaș francez, fondatorul grupului auto cu același nume.

·  1892: Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenție – aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf.

·  1903: Nava de expediție Antarctica, a exploratorului polar suedez, Otto Nordenskjöld, prinsă în gheață, se scufundă în Marea Weddell. Întregul echipaj a ajuns pe Insula Paulet după șaisprezece zile, de unde au fost salvați zece luni mai târziu.

·  1912: Abdicarea împăratului chinez Pu Yi; sfârșitul dinastiei Qing.

·  1912China adoptă calendarul gregorian.

·  1919: Consiliul militar interaliat de la Paris, a aprobat ca armata română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad.

·  1922: Și-a început pontificatul Papa Pius al XI-lea.

·  1924: La New York are loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră, de George Gershwin.

·  1938: Trupele germane intră în Austria, pentru ca pe 12 martie trupele germane să ocupe Austria și anexarea să fie declarată ziua următoare.

·  1961: A fost lansată prima stație interplanetară automată în direcția Planetei VenusVenus – 1.

·  1994: Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă la LillehammerNorvegia.

·  1996Yasser Arafat a depus jurământul în calitate de prim președinte ales (20 ianuarie1996) al Autorității Naționale Palestiniene.

·  1999: Președintele Statelor Unite ale AmericiiBill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky.

·  2000: A avut loc, la București, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul șefilor de state și de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est.

·  2002: La tribunalul de la Haga, începe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. Acesta va muri în 2006 înainte de terminarea procesului.

·  2010: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top