URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

12 CLADIRI CU RISM SEISMIC II ÎN CĂLĂRAȘI. ADRIAN PĂDURARU: AVEM UN NIVEL OPTIM DE PREGĂTIRE

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Călărași de ieri, 22 februarie, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Barbu Știrbei”, Adrian Păduraru, a prezentat situația județului Călărași în ceea ce privește pregătirea inspectoratului în cazul unui cutremur, precum și a clădirilor expertizate cu risc seismic.

Conform autorităților, judetul Călărași este pregătit în cazul unei situații de urgență. În proprietatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași au fost achiziționate o serie de echipamente necesare în cazul unor calamități necesare. Printre aceste echipamente se numără o automacara, două containere multi risc, precum și o tabăra mobilă cu 30 de corturi a câte opt paturi fiecare.

Totodată, în cadrul ședinței, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași a menționat cele 12 clădiri cu risc seismic II din județul Călărași.

,,După cum știți din alte surse, județul Călărași se află într-o o zonă clară de risc seismic, aflându-se în apropierea zonei seismice Vrancea, precum și a altor două zone seismice din Bulgaria: una se regăsește în zona litoralului și cealaltă în zona muntoasă de la intersecția Serbiei, Bulgariei și României. Anul trecut în luna noiembrie a fost actualizat planul, au fost luate la cunoștință clădirile și spațiile care prezintă risc seismic. La momentul actual, în urma expertizelor, la nivelul județului Călărași există 12 clădiri care au riscul seismic II. Din fericire, nu avem nici o clădire expertizate cu risc seismic I […] La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se derulează proiectul ,,Nu tremur la cutremur”. Este un subiect delicat și dorim să informăm cetățenii cu privire la măsurile minime  care ar trebui urmate în cazul unui cutremur. Fiind într-o zonă cu risc seismic ridicat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență,,Barbu Știrbei” Călărași beneficiază de sprijin din partea Consiliului Județean Călărași. Deținem o automacara care a fost achiziționată de Consiliului Județean Călărași, aceasta fiind garată la subunitate de pompieri de la Lehliu-Gară. Totodată, avem două containere multi risc cu echipamente pentru căutarea persoanelor aflate sub dărâmături. Una se află la Călărași și cealaltă la Oltenița. Amplasarea acestora în cele două municipii este logică, acestea fiind zone în care există o densitate mare a populației. Avem și o tabăra mobilă cu 30 de corturi a câte opt paturi fiecare, care pot fi suplimentate dacă este necesară cazarea persoanelor. Din acest punct de vedere, la nivelul județului Călărași putem spune că suntem pregătiți în cazul unui cutremur. Așa cum am menționat anterior, pe raza județului avem 12 clădiri care sunt clasificate în clasa II de risc. Este vorba despre: grădinița și căminul cultural de la Chiselet, școala și sediul primăriei de la Frumușani, căminul cultural și sediul primăriei de la Independenta, Școala Gimnaziala ,,Lucian Pavel” cu 2 corpuri și  sediul primăriei Oltenița, precum și școala și grădinița de la Tămădău. În cadrul videoconferinței de astăzi, prin intermediul Guvernului României s-a luat decizia de a fi alocate fonduri astfel încât pentru fiecare subunitate să înceapă aceste activități de expertiză a clădirilor. Prioritățile sunt clădirile din sistemul sanitar și  de învățământ“, a declarat Adrian Păduraru, comandantul ISU Călărași.

Continue Reading
La Top