Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson
Această zi marchează ziua de naştere a medicului englez dr. James Parkinson (11 aprilie 1755 – 21 decembrie 1824), care a descris pentru prima dată boala ce-i poartă numele, în lucrarea “An Essay on the Shaking Palsy”, ca fiind un tipar de diminuare a puterii musculare şi mişcări tremurătoare involuntare.
În această zi se depun eforturi pentru a creşte gradul de conştientizare a publicului cu privire la această boală şi la eforturile depuse de organizaţiile mondiale pentru a o eradica. Una dintre modalităţile populare de a sprijini conştientizarea asupra acestei boli este participarea la maratoane în oraşe din întreaga lume. Numărul ţărilor care participă creşte în fiecare an.
Unul dintre simbolurile proeminente ale bolii Parkinson este laleaua roşie, iar aceasta a fost stabilită cu ocazia celei de-a 9-a ediţii a #WorldParkinsonsDay, la conferinţa de la Luxemburg.
Povestea lalelei roşii poate fi legată de J.W.S. Van der Wereld, un horticultor olandez care suferea de boala Parkinson. El a reuşit să creeze cu succes o lalea roşie şi albă, pe care a numit-o în onoarea celui care a dat numele afecţiunii sale medicale. Laleaua a primit Premiul de Merit acordat de Societatea Regală de Horticultură din Londra, iar apoi a primit Trial Garden Award, acordat de Royal General Bulb Growers (Asociaţia Regală Generală pentru Cultura Bulbilor din Olanda).
Ziua animalelor de companie
Ziua animalelor de companie (PetDay) celebrează bucuria pe care animalele de companie o aduc în viaţa oamenilor pentru că aducerea oamenilor şi a animalelor împreună ajută la transformarea lumii într-un loc mai bun. De la pisici şi iepuraşi până la găini şi câini, pentru majoritatea oamenilor un animal de companie este cel mai bun prieten pe care îl vor avea vreodată!
Nu este o surpriză faptul că cele mai populare animale de companie sunt câinii, urmaţi de pisici! Topul popularităţii continuă cu peştii şi apoi păsările. Lista este completată de hamsteri, gerbili, şoareci, cai şi şerpi, conform site-ului daysoftheyear.com.
Ziua animalelor de companie este sărbătorită din 2006 la iniţiativa americancei Colleen Page, apărătoare a bunăstării animalelor. Ea a creat această sărbătoare pentru a sensibiliza publicul cu privire la animalele aflate în adăposturi şi care aşteaptă un cămin, ideea principală din spatele acestei zile fiind încurajarea adopţiei de animale
Numărul de animale care intră în adăposturi a scăzut semnificativ de-a lungul anilor, iar Page speră că poate continua să scadă odată cu celebrarea Zilei animalelor de companie, în care oamenii sunt încurajaţi în plus să îşi iubească animalele de companie, să le răsfeţe şi să facă voluntariat la adăposturile locale de animale, sursa AGERPRES.