ACTUALITATE
1 MAI 2022/DE CE SE MĂNÂNCĂ MICI, ÎN ACEASTĂ ZI
Chiar dacă anul acesta Ziua Muncii – 1 Mai, cade duminică, ea este zi liberă pentru toți românii, fiind inclusă în categoria zilelor libere legale.
De 1 mai, românii obișnuiesc să meargă pe litoral sau să facă grătare în aer liber, unde micii sunt la mare căutare.
1 mai este Ziua Internațională a Muncii, această amintește de greva generală din Chicago.
Semnificația zilei de 1 Mai
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestări muncitorești.
Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în manifestări țărilor lumii, diverse amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca aceasta să fie liberă.
Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor.
În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Anul acesta, de 1 Mai este și o importantă sărbătoare religioasă: Duminica Tomii.
De ce se mănâncă mici de 1 Mai?
Cu toate că sunt considerați o specialitate românească, micii sunt disputați către România, Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia.
Povestea micului vine din secolul al XIX-lea, din zona Balcanilor.
Legenda românească spune că micii au fost inventați prima dată la hanul La Iordachi din București, cunoscut și apreciat pentru cârnații săi.
Cea mai cunoscută dintre variante îl creditează pe renumitul cârciumar Iordache Ionescu ca „inventator” al acestui preparat.
Istoria spune că într-o zi de pe la începutul secolului trecut, când locanta sa situată undeva pe strada Covaci din centrul Bucureştiului era plină de muşterii, bucătarii au rămas fără maţe pentru cârnaţi.
Având spirit inventiv de comerciant, Iordache a venit cu o idee care avea să se materializeze în cel mai popular fel de mâncare românesc.
În carnea tocată pregătită pentru cârnaţi a amestecat câteva condimente, după care a porţionat-o în forma binecunoscută şi a aşezat-o direct pe grătar.
Invenţia culinară a avut succes instantaneu, atrăgând faima localului.
Tradiții de 1 Mai
Cunoscută și sub numele de „Armindenul”, ziua de 1 Mai vine cu câteva tradiții și obiceiuri.
În dimineața zilei de 1 Mai, oamenii trebuie să se spele cu rouă pe față pentru că aceasta simbolizează belșugul, bogăția și sănătatea.
Ritualul trebuie făcut în primele trei zile din luna mai.
Armindenul, una dintre cele mai complexe sărbători din calendarul popular românesc, cu multiple semnificații.
Armindenul este considerat protectorul vegetaţiei, al animalelor, al holdelor semănate, viilor şi livezilor, precum şi al oamenilor.
La sate, fiecare gospodar își va împodobi porțile cu ramuri verzi pentru bunăstare.
În funcție de țării, Armindenul este cunoscută sub diverse denumiri- Ziua Pelinului, Ziua Bețivului, Maiul, Băui sau Păui, care au la baza fiecărei practici ritualice sau aspecte inspirate din natură.
Numele de Armindeni provine de la cuvântul de origine slavă ierminden, care înseamnă ziua Sfântului Ieremia.
În trecut, ziua de Armindeni era respectată cu sfințenie, „pentru a fi sănătoși tot anul”.
În această zi nu se lucrează nici acasă, nici la câmp pentru a recolta să fie ferite de furtuni și grindină.
Zile libere – Sărbătorile legale din 2022:
- 1 mai 2022 (Ziua Muncii) – duminică;
- 1 iunie 2022 (Ziua Copilului) – miercuri;
- 12 și 13 iunie 2022 (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an;
- 15 august 2022 (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile;
- 30 noiembrie 2022 (Sfântul Andrei) – miercuri;
- 1 decembrie 2022 (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul;
- 25 și 26 decembrie 2022 (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile.
În 2022, doar 6 din zilele libere pică în weekend, restul de 9 fiind în cursul săptămânii, față de 8 zile libere care picau în weekend, în 2021.
Sursă text: alba24.ro
Sursă foto: www.chefspencil.com